Ontdek inzichten en deel ervaringen met vakgenoten.
Laat je inspireren op de informatiebeurs
Maak waardevolle connecties met collega’s.
15 maart 2025
Deadline inschrijvingen: vrijdag 28 februari 2025
Welkom op de dag van de seksuologie!
We starten de dag met drie inspirerende plenaire sessies waarin experts hun laatste onderzoeksresultaten presenteren, ontworpen om je horizon te verbreden. Na de lunch volgen interactieve lezingen die praktische vaardigheden aanreiken die je direct kunt toepassen.
Daarnaast is er volop gelegenheid om te netwerken, ervaringen uit te wisselen en waardevolle connecties te maken. Schrijf je in voor dit bijzondere evenement!
Locatie
Tiensestraat 102, 3000 Leuven
9u15 Plenaire sessie 1
Om boodschappen over condooms af te stemmen op wat er leeft, voerde Sensoa Het Groot Condoomonderzoek uit naar hoe mensen in Vlaanderen condooms beleven, gebruiken en bespreken. Deze sessie geeft inzicht in de resultaten rond condoombeleving en wat we eruit leren.
Spreker: Eva Koppen
Eva Koppen is procesbegeleider bij Sensoa en werkte er als onderzoeker mee aan Het Groot Condoomonderzoek. Ze studeerde eerder sociaal werk en communicatiewetenschappen. Als onderwijsassistent en wetenschappelijk medewerker binnen sociale wetenschappen deed ze ervaring op in zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek. In 2022 volgde ze haar passie voor seksuele gezondheid en ging aan de slag bij Sensoa.
9u45 Plenaire sessie 2
Seks onder je 25e is een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 13 tot 25 jaar in Nederland. Ruim 10.000 jongeren vulden een uitgebreide vragenlijst in over seksueel gedrag en seksuele gezondheid. Hanneke neemt je mee doorheen de resultaten met tal van inzichten in de actuele situatie en trends over de tijd.
Spreker: Hanneke de Graaf
Hanneke de Graaf is manager van het programma ‘Monitoring en kennisontwikkeling’ bij Rutgers, het Nederlandse expertisecentrum seksualiteit. Binnen dit programma is zij verantwoordelijk voor twee grote periodieke surveys onder de bevolking: het onderzoek Seks onder je 25e onder jongeren tot 25 jaar en de Monitor Seksuele Gezondheid onder volwassenen. De laatste ronde van dataverzameling voor deze studies is in 2023 afgerond en de resultaten presenteert Hanneke in een notendop op de Dag van de Seksuologie 2025.
11u15 Plenaire sessie 3
Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de werking van vaak voorgeschreven psychofarmaca en de mogelijke geassocieerde seksuele klachten. Concrete handvatten zullen worden aangeboden voor het identificeren en behandelen van deze bijwerkingen. Het doel is om seksuologen te voorzien van praktische kennis en strategieën waarmee zij de seksuele gezondheid van hun patiënten die psychofarmaca gebruiken, kunnen optimaliseren.
Spreker: Prof. Dr. Rick Roels
Prof. Dr. Rick Roels is psychiater, psychotherapeut, klinisch seksuoloog en klinisch lector aan KU Leuven. Hij is staflid volwassenenpsychiatrie bij UPC KU Leuven en supervisor bij het Centrum Klinische Seksuologie en Sekstherapie. Dr. Roels heeft een PhD in de biomedische wetenschappen en doceert over thema's zoals seksuele deviantie en seksueel geweld. Hij is auteur van verschillende peer-reviewed publicaties en is betrokken bij interuniversitair onderzoek op het kruisgebied tussen geestelijke gezondheid en seksualiteit. Als lid van diverse internationale verenigingen combineert hij wetenschappelijke expertise met uitgebreide klinische ervaring.
Optie 1
Trauma kan zich op onverwachte manieren uiten, ook in relaties en seksualiteit. In deze interactieve sessie duiken we in de kern van traumageïnformeerd werken: wat is trauma, hoe uit het zich, en hoe creëren we als professionals een veilige en ondersteunende omgeving? We bespreken niet alleen de impact van seksueel en intergenerationeel trauma, maar ook hoe we onszelf kunnen beschermen tegen secundaire traumatisering. Verwacht praktische inzichten en concrete tools om een traumageïnformeerde praktijk te bouwen – voor cliënten én voor jezelf.
Spreker: Cindy Druyts
Cindy Druyts is klinisch seksuoloog en oprichter van Konektis in Antwerpen, waar zij en haar team zich specialiseren in traumageïnformeerde zorg. Haar loopbaan begon in 2009 in het sociaal werk en human resources, waarna ze zich verder specialiseerde in diverse therapeutische stromingen en onder meer werkervaring opdeed bij TEJO en binnen de crisishulpverlening. Sinds 2022 leidt ze haar eigen praktijk, waar ze cliënten begeleidt en organisaties ondersteunt met opleidingen in trauma informed care.
Optie 2
Interactieve lezing over de grenzen van de seksuoloog: hoe kan je als seksuoloog zowel je eigen grenzen als die van cliënten respecteren, en zorgzaam omgaan met je eigen (emotionele en) seksuele bagage.
Vanuit een aangebracht kader, is er ruimte voor een groepsgesprek waarin eigen ervaringen, handvaten, en tips gedeeld kunnen worden.
Spreker: Mieke Lammens
Mieke Lammens is als seksuologe en relatie-en gezinstherapeut reeds 25 jaar werkzaam in haar eigen privépraktijk: eerst in Wilrijk en sinds 2018 in Keerbergen. Ze volgde uiteenlopende opleidingen rond systemisch werk, creatieve therapie, trauma, mindfulness, seksueel misbruik, lichaamswerk en innerlijk kindwerk, en zo veel meer. De daaruit voortvloeiende intervisiegroepjes ondersteunen haar nog steeds in haar werk. Ook wijdde ze een aantal beginnende seksuologen in therapeutisch seksuologisch werken.
Optie 3
Jongeren en media zijn sterk met elkaar verbonden, wat te verklaren is door de toenemende digitalisering die nieuwe kansen biedt. Het internet en digitale media spelen een belangrijke rol in hun dagelijks leven. Tegelijkertijd zorgt de technologische vooruitgang voor veranderingen in de beleving van seksualiteit. Steeds vaker uiten jongeren zich seksueel online. Gezien de invloed van technologie op vrijwel elk aspect van het leven, is het niet verrassend dat ook seksualiteit hierdoor wordt beïnvloed. Het internet wordt gebruikt om seksueel te experimenteren, waardoor jongeren, bewust of onbewust, in contact komen met seksueel expliciet materiaal. Door de gemakkelijke toegang en anonimiteit kunnen seksuele grenzen online soms worden overschreden.
Wetenschappelijk onderzoek naar online seksueel grensoverschrijdend gedrag onder jongeren is nog in de beginfase. Deze lezing richt zich op de thema’s online seksualiteit en online seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat houdt online seksueel grensoverschrijdend gedrag in? Wat betekent online seksueel experimenteergedrag? Welke tools zijn beschikbaar? Deze vragen worden tijdens de lezing behandeld.
Spreker: Zohra Lkasbi
Zohra Lkasbi is klinisch psycholoog, criminoloog en gedragstherapeut. Zij is werkzaam in ZAS Universitair Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen (ZAS-UKJA). Zij is gespecialiseerd in jeugdige zedendelinquentie. Zohra is tevens de auteur van het boek "Jongeren en online seksueel grensoverschrijdend gedrag: Wegwijs in het digitale tijdperk."
Optie 4
Tijdens deze interactieve workshop krijgen deelnemers de kans om actief aan de slag te gaan met casuïstiek uit de eigen praktijk. Door middel van rollenspel en live demonstraties creëren we een veilige leeromgeving waarin zowel deelnemers als de begeleider situaties kunnen uitspelen, verkennen en analyseren.
Met verschillende soorten rollenspellen oefenen we in real-time lastige situaties en nieuwe technieken. Aan het einde van deze workshop ga je naar huis met praktische tools, nieuwe perspectieven op uitdagende situaties en een verhoogd zelfvertrouwen in je rol als seksuoloog. Of je nu een ervaren professional bent of net start in het werkveld, deze sessie biedt een waardevolle gelegenheid om samen te leren en te groeien.
Spreker: Sam Geuens
Sam Geuens is klinisch seksuoloog, oplossingsgerichte psychotherapeut en ethicus. Sam is al +10 jaar verbonden aan de vroedkunde-opleiding van de PXL Hogeschool te Hasselt, waar hij doceert over seksuele gezondheid, mentale gezondheid, counseling en beroepsethiek. Hij is één van de oprichters en coordinator van het Postgraduaat Seksuele en Relatietherapie, een psychotherapieopleiding specifiek op maat van de klinisch seksuoloog.
Naast zijn onderwijsactiviteiten begeleidt Sam individuele patiënten en koppels met diverse seksuele problemen in het St. Franciscus Ziekenhuis.
Optie 5
De menopauze is een ingrijpende fase in het leven van elke vrouw, goed voorbereid zijn en weten wat komen gaat, is al een eerste stap om deze fase zo goed mogelijk door te komen. Kom te weten wat de menopauze allemaal inhoudt en welke veranderingen dit kan geven, ook op gebied van seksualiteit. Tevens komt ook aan bod wat er kan gedaan worden om de mogelijke symptomen te verlichten zodat de vrouwen zich opnieuw goed in hun vel voelen.
Spreker: Cindy Dunon
Cindy Dunon is reeds 10 jaar actief als menopauzeconsulente zowel in haar eigen praktijk als in het UZ Brussel waar ze ook deeltijds werkt als colposcopieverpleegkundige (het opvolgen en behandelen van patiënten met een afwijkend uitstrijkje). Ze werkt nauw samen met gynaecologen en oncologen die hun patiënten naar haar doorverwijzen. Infosessies en presentaties geven over de menopauze behoort ook tot haar interesses en regelmatig wordt ze gevraagd om interviews te geven. Kortom, de menopauze is al vele jaren haar passie!
8u15 Onthaal
9u00 Start
9u15 Plenaire sessie 1
9u45 Plenaire sessie 2
10u45 Koffiepauze
11u15 Plenaire sessie 3
12u25 Walking lunch met informatiebeurs
13u30 Interactieve lezing 1
15u15 Interactieve lezing 2
17u Receptie
18u Einde
De kortingscodes voor studenten en leden van de VVS/NVVS worden strikt gecontroleerd. Bij incorrect gebruik van de kortingscode zal de resterende som van het volledige inschrijfgeld voldaan moeten worden voor de aanvang van het event en zal er tevens een bijkomende administratieve kost van €10 aangerekend worden. Om verrassingen te voorkomen, vragen we je dus om enkel een kortingscode te gebruiken waarvoor je in aanmerking komt. Neem bij twijfel contact op met de organisatie via [email protected]